Де і як зберігати журавлину, щоб вона дозріла

Де і як правильно зберігати журавлину, щоб вона дозріла

Журавлина – це неоціненна ягода з настільки багатим складом, що в народі її називають «кислий лікар». Ці плоди використовуються не тільки в кулінарії, але ще в косметології та медицині. Однак при неправильному виборі, зберіганні і вживанні можна завдати шкоди організму.

Вибір ягоди для зберігання

Найчастіше зустрічається великоплідна і болотна. Є 5 сортів, які особливо затребувані:

  1. Стівенс – він среднепоздний, тому дозріває на початку жовтня, проте при цьому може довго зберігатися у свіжому вигляді. У ягідки присутній яскраво виражена кислинка.
  2. Алая заповідна – відрізняється своєю стійкістю до морозів і кисло-солодким смаком. Дозріває в кінці вересня і добре зберігається тривалий час.
  3. Червона зірка – витримує холод до -30, але не переносить сонце.
  4. Краса Півночі – у цього сорту досить висока врожайність. У порівнянні з іншими сортами залишається в хорошому стані недовго.
  5. Сазоновський – ягоди переважно солодкі. Здатні зберігати корисні речовини довгий період.

Брусниця відома своїми корисними властивостями. Збір врожаю припадає на початок осені. Існує багато способів …

Є деякі риси, до яких варто придивитися при виборі:

  • колір – бліді відтінки говорять про те, що в журавлині найменшу кількість корисних речовин; коричневі – вже зіпсовані, а ось насичений блискучий червоний колір означає ідеальний стан ягід;
  • щільність – журавлина, яка при натиску досить м'яка, що не тримає форму не підходить для покупки. Вона повинна бути щільною і пружною;
  • розмір – зазвичай небільше, круглі, без будь-яких пошкоджень плоди.
  • місце збору – перед придбанням краще поцікавитися у продавця, де вона була зібрана. Якщо це місце знаходиться на території з поганою екологією, то плоди не придатні для вживання. У Російській Федерації найкраща екологія для них в Ярославській і Володимирській областях;
  • сезон – ягоду зазвичай збирають в кілька підходів – на початку вересня, коли вона трохи недозрілі, менш соковита і краще піддається сушінню, заморожування. Після перших заморозків, коли ягідки вже повністю достигли, досить соковиті і добре зберігаються в будь-якому вигляді.

Умови для зберігання

Для того, щоб зберегти журавлину в домашніх умовах, її можна заморозити, перетерти з цукром, засушити, законсервувати або залишити в свіжому вигляді. Однак для всіх цих способів будуть однакові умови зберігання, а саме:

  1. Температура повинна бути не більше 24 градусів і не менше +8.
  2. Не сильно вологе, але провітрюване, прохолодне приміщення.
  3. Відсутність попадання прямих сонячних променів.
  4. Неокісляющуюся посуд: нержавіюча сталь, дерев'яні ящики, кераміка, емаль.

Якщо до недозрілий журавлині підкласти яблуко або помідор, то дозріє вона набагато швидше.

Підготовка до зберігання

Щоб ягоди пролежали тривалий час не зникаючи варто мати уявлення про правильне їх відборі, про процедурах, які потрібно виконати перед тим, як залишити їх зберігатися:

  1. Спочатку варто перебрати всі плоди, прибравши зіпсовані, білі, переспілі, зелені, гнилі сміття і непотрібні листя.
  2. Перед збереженням їх потрібно добре промити, але робити це акуратно, щоб не зіпсувати.
  3. Просушити до повного висихання. Зробити це можна на підносі або в ситі.
  4. Для тривалого зберігання переважно прибрати плодоніжки з журавлини, а після залити її водою кімнатної температури приблизно на годину.

способи зберігання

У домашніх умовах журавлина може зберегтися тривалий період часу в кількох видах.

У свіжому вигляді

При відсутності будь-якої обробки ягоди можуть залишатися в доброму стані близько 2 місяців, зберігаючи при цьому всі мікроелементи, вітаміни. Для цього злегка недозрілі ягідки добре миють, сушать. Після засипають в підготовлену ємність невеликим шаром близько 1,5 см, щоб не пом'ялися.Однак через деякий час частина плодів все ж стане непридатною для вживання. Залишати їх можна на лоджії, балконі, в погребі, підвалі, овочесховище.

В воді

Зараз такий варіант застосовується вкрай рідко, незважаючи на те, що за часів, коли ще не було холодильників, морозильних камер він користувався великою популярністю, дозволяючи зберегти практично всі вітаміни. Будуть потрібні солодкий сироп або ж звичайна вода, яку попередньо потрібно закип'ятити. Після засипати в скляну банку журавлину, а потім залити водою або сиропом. Цей метод дозволяє діставати ягоди не порушуючи збереження інших. Для зберігання підійде підвал, погріб.

В холодильнику

Найкраще і доступне місце для збереження не тільки журавлини а й інших овочів і фруктів – холодильник. Перед тим, як покласти плоди їх обов'язково потрібно помити і просушити. Невелика кількість можна насипати в ємність з вентиляцією повітря і покласти на полицю, яка призначена для фруктів і овочів, так як в них підтримується оптимальна температура.

У морозильнику

Як і в попередньому варіанті ягоди потрібно вимити і висушити. Далі в спеціальні пакети або контейнери із пластику покласти стільки журавлини, скільки знадобиться для одного разу. При температурі від -9 до -19 вона може залишатися в доброму стані протягом 5 років.

Перед тим, як відправити журавлину на тривале зберігання в морозильну камеру, її бажано заморозити на підносі, а після вже пересипати в пакет.

сушка

Для того, щоб висушити ці ягоди, їх висипають в каструлю з водою, залишають на деякий час. Після дістають, а воду кип'ятять і знову засипають туди плоди. Коли вони почнуть лопатися, їх висипають на друшляк. Потім відкидають на деко, який заздалегідь застеляють пергаментним папером, і ставлять в розігріту на 65 градусів духовку. Тримати її так знадобиться близько 6-8 годин.

Сушити можна також на свіжому повітрі, залишивши журавлину на підносі. Однак процес сушіння не тільки затягнеться на кілька тижнів, але і прибере більшу частину корисних речовин. В такому стані зберігатися вона зможе близько 4 років у керамічної, скляної ємностях на полицях шаф.

Перетерта з цукром

У журавлини специфічний кислий смак. Саме тому популярністю користується спосіб, при якому ягоди перетирають з цукром, отримуючи смачний джем. Для цього їх слід подрібнити за допомогою, блендера, м'ясорубки або кухонного комбайна. До отриманої суміші додати цукор в пропорції 1: 1. Потім її потрібно перекласти в невеликі простерилізовані заздалегідь банки і герметично закрити. Зберігати потрібно в прохолодному приміщенні, бажано в холодильнику.

Консервація

З ягід можна зробити джеми, варення, компоти і багато іншого. Зберігати варто в темному, прохолодному місці. При такому способі зникає більша частина корисних компонентів.

Поради

Щоб не допустити помилок при виборі, покупці, зберіганні і вживанні варто взяти до уваги кілька порад:

  1. Для перевірки ягід на свіжість можна їх кинути на якусь поверхню, якщо підскочать, то це буде означати, що вони хороші.
  2. Сушити плоди можна в спеціальній електросушарці. Вона зробить це більш якісно і набагато швидше.
  3. Після розморожування журавлини заморожувати її знову не рекомендується, так як вона не тільки втратить свою пружність, а й втратить свої корисні речовини.
  4. Якщо ягоди були зірвані непоспевшімі, то їх можна залишити на деякий час на сонці. Однак в результаті вони будуть менш солодкі, а також досить швидко зіпсуються. Тому для тривалого зберігання такий спосіб не підійде.
  5. При збереженні плодів в постійній температурі -3 вона пролежить приблизно 7 місяців, але вміст вітаміну С зменшиться на 65%.

Журавлина – це особлива ягода, яка володіє вражаючими властивостями. У ній присутня величезна кількість потрібних вітамінів, мікроелементів, які покращують здоров'я.Для того щоб отримати весь цей комплекс в повній мірі варто вміти не тільки правильно її вибирати, але і зберігати в найбільш підходящих умовах.