Як заморозити малину на зиму в морозилці рецепти заготовок з цукром і без

Як легко і швидко заморозити малину на зиму в холодильнику

Малина – садова культура з унікальним біологічним складом. Продовжити споживання цієї ягоди, максимально зберігши харчову цінність, можна за допомогою заморозки. Для тих, хто хоче ознайомитися з рецептами заготовок ягоди на зиму в холодильнику, дізнатися, як правильно збільшити термін зберігання цього продукту, буде корисна ця стаття.

підготовка ягід

Збирати малину на садовій ділянці краще всього в теплий сонячний день. Дозрілі ягоди дуже м'які, ніжні, легко деформуються під власною вагою, тому небажано їх тривале зберігання в свіжому вигляді. Ідеальний варіант – заморозка в холодильнику.Попередньо малину необхідно ретельно перебрати, звільнивши від гілочок, плодоніжок, дрібних комашок, недозрілих або гнилих плодів. Мити ягоду небажано, але якщо вона сильно забруднена, можна скористатися холодним душем з дрібним напором або помістити плоди у велику ємність з водою і акуратно перемішати.
Порада. Для видалення личинок і дрібних комах свіжий урожай бажано витримати хвилин 5-10 в соляному розчині. При цьому неважливо, зірвали ви ягоду у себе в саду або купили в супермаркеті. Пропорція: 1 столова ложка солі на 1 літр холодної води. Після – промити проточною водою.
Після завершення водних процедур просушіть ягоди. Для цього розкладіть їх на бавовняному рушник в один шар. Після висихання можна приступати до заготівлі малини на зиму в холодильнику.

Правила заморозки

Для заготовок краще використовувати свіжу ягоду. Малина, яка пролежала в холодильнику хоча б 1 день, втрачає зовнішній вигляд, частина вітамінів, починає розкисати і виділяти сік.Вибирати екземпляри для заморозки потрібно дуже ретельно. М'яті та потекшие екземпляри краще використовувати для консервації або пастеризації: для зберігання вони не підходять. Утворився в них сік не дозволить заморозити ягоди розсипом, і в результаті ви отримаєте смерзшийся ком, який при поділі розсиплеться на шматочки.Розкладайте малину в порційні ємності. Повторна заморозка ягід неприпустима, тому потрібно буде використовувати за один раз весь обсяг розмороженої заготовки. Майте це на увазі, і розфасовують плоди в ємності не більше 200-250 гр.Для тривалого збереження корисних властивостей ягід оптимальна температура в морозилці повинна бути в межах 18-24 ᵒС. Однак в домашніх умовах такий температурний режим забезпечити складно. Вихід – робити невелику кількість заготовок, яке можна вжити за 2-3 місяці. Після закінчення цього терміну корисні властивості почнуть скорочуватися.

Основні способи заморозки малини

Якщо ви хочете в міжсезоння мати доступ до смачної і корисної ягоді, звичайно, краще заморозити малину. Такий спосіб зберігання має ряд переваг в порівнянні, наприклад, з консервацією, сушінням або пастеризацією. Це пов'язано з відсутністю хімічних добавок, наявністю природного соку і максимальної збереженням якості та цінності продукту.
Важливо! Заморожувати свіжі плоди бажано швидко, а розморожувати – повільно, природним чином.

Рецепт малини, перетертої з цукром

Незалежно від досвіду в кулінарній справі, заготовити перетерту з цукром малину без варіння зможе будь-яка господиня, навіть починаюча. При цьому важливо враховувати, що термін зберігання такої заготовки безпосередньо залежить від кількості використаного цукру. Так, чим більше ви його додасте, тим довше можна буде зберігати продукт:
  • 2 кг цукру на 1 кг ягід – довше півроку;
  • 1,5 кг цукру на 1 кг ягід – 3-6 міс;
  • 1 кг цукру на 1 кг ягід – не більше 3-х міс.
Для цього рецепта можна використовувати некондицию: дрібні ягоди, які втратили зовнішній вигляд або трохи перезрілі. Після попередньої обробки малину слід помістити в ємність і засипати цукром.
Важливо! Весь посуд, задіяна в приготуванні малинових запасів, повинна бути з окислюються матеріалів.
Суміш акуратно перемішати і розім'яти за допомогою толкушки до отримання однорідної консистенції. При використанні блендера ви отримаєте більш подрібнену масу, яка при зберіганні не буде розшаровуватися.Для повного розчинення цукру поставте заготовку на 4-7 годин в прохолодне місце, але не забирайте в холодильник. Після закінчення часу розлийте малинове пюре в невеликі стерилізовані банки, залишивши трохи місця до горлечка.Присипте кожну банку 1 столовою ложкою цукру. При зберіганні цей шар перетвориться в корочку, що захищає від контакту з повітрям. "Сире" малинове варення на зиму готове. Закрийте банки кришками і поставте в холодильник. При кімнатній температурі його зберігати не можна.Замість банок можна взяти пластикові контейнери. В такому випадку заготовку можна буде прибрати в морозильну камеру.

Як правильно заморозити смородину на зиму: правила зберігання ягід

Як правильно заморозити вишню на зиму в холодильнику

Як можна заготовити брусницю на зиму в холодильнику і при кімнатній температурі

Порада. Малиновий смак можна розбавити смородиною, ожиною, полуницею або інший ягодою в пропорції 1: 1.
Таку заготовку можна подати до чаю, зварити з неї кисіль, желе, приготувати соус до оладок і млинців, використовувати в якості начинки для пирога, полити морозиво або який-небудь десерт.А ще це перевірений спосіб боротьби з простудними захворюваннями. Малина має потогінну дію. Чай з цією ягодою є перевіреним жарознижуючим засобом, усуває кашель і лікує закладеність носа.

Замороження цілими ягодами

Якщо ви хочете заморозити малину цілком, відберіть самі щільні, рівні ягоди без пошкоджень. Промийте їх, а потім розкладіть рівним шаром на підносі так, щоб плоди не зачіпали один одного. Розмістіть їх шапками вгору, щоб всередину нічого не потрапило.Приберіть в морозилку на деякий час. Після чого дістаньте піднос, розкладіть малину в порційні контейнери, закрийте кришкою і поставте в морозильник. У такому вигляді ягода може зберігатися до наступного сезону, не втративши корисних властивостей.Замість контейнерів можна використовувати целофанові пакети, головне, щоб вони були міцними і призначалися спеціально для упаковки.
Важливо! Звичайні пакети для заморозки не бажано використовувати: вони легко можуть порватися і ягода вбере сторонні запахи.

Малина з цукром в морозилці

Якщо ви хочете заморозити малину цілком, але вона трохи переспілі і дає сік, можна пересипати її цукровим піском. Для цього знадобляться пластикові контейнери, на дно яких слід насипати шар цукру. Зверху помістити ряд ягід, потім – цукор. Чергувати шари, поки дозволяє обсяг. Потім щільно закрити кришкою і прибрати в морозилку на зберігання.
Порада. Використовуйте таку заготовку в якості самостійного десерту. Дітям вона припаде до смаку.

малиновий джем

Ідеальний варіант для тих, хто не любить кісточки. Для приготування малинового джему промийте і просушіть ягоди, а потім дотримуйтесь покроковому алгоритму:
  1. Помістіть ягоди у велику ємність.
  2. Подрібніть за допомогою кухонного комбайна або блендера.
  3. Ягідну масу перетріть через сито, щоб відокремити м'якоть від кісточок.
  4. В отримане пюре насипте цукор (на 1 кг плодів потрібно 1,3 кг цукрового піску).
  5. Ретельно перемішайте до повного розчинення.
  6. Ягідний джем розлийте в невеликі баночки.
  7. Закрийте кришками.
  8. Приберіть на зберігання в холодильник.
Важливо! Таку заготовку можна зберігати протягом року.
Якщо ви хочете регулярно, навіть взимку, балувати себе смакотою з малиною, заздалегідь подбайте про приготування заготовок. Заморожування – легкий і швидкий спосіб запастися ягодою про запас, зберігши в ній максимум корисних речовин.

Відео: як заморозити малину

Відео: спосіб заморозки малини