Копчена грудка в домашніх умовах інгредієнти, холодний і гарячий методи копчення
Копчена грудка в домашніх умовах: рецепти приготування
Куряча грудка – дієтичне блюдо, але одноманітне її приготування швидко набридає. Тому для того, щоб здивувати своїх рідних і близьких новим блюдом, можна зробити висновок копченої грудинки в домашніх умовах. Як зробити делікатес дійсно смачним і що для цього знадобиться, про все тут.Інгредієнти для копчення грудки в квартирі
Зазвичай люди відмовляють собі в такому делікатес, як копчене м'ясо, вважаючи, що він просякнутий речовинами на кшталт рідкого диму, шкідливими консервантами і канцерогенами. Але насправді існує корисний рецепт курячої грудки домашнього копчення, який в підсумку вийде дуже ароматним і смачним. Для нього необхідно:- Змішати в тарі сіль, трохи соєвого соусу (2 ст. Л.), Бальзамічний оцет (3 ст. Л.), Сушений імбир (5 г), оливкова олія (70 мл) і чорний перець.
- Помістити в цю суміш куряче філе, попередньо розрізане на 2 частини, і залишити на пару годин. Час від часу перевертаємо його для рівномірного просочення. При бажанні м'ясний продукт можна поставити в холодне місце на ніч або навіть на 24 години.
- Дістаємо філе, даємо зайвої рідини стекти і насухо витираємо.
- Включаємо сильний вогонь на плиті і ставимо грітися сковороду, наливаємо оливкову олію і обсмажуємо шматки з двох сторін по кілька хвилин, щоб м'ясо не встигло прожаритися всередині.
- Приступаємо до приготування суміші для копчення – змішуємо рис (100 г), цукор (50 г), корицю (5 г) і суху заварку чорного чаю (1 ст. Л. З гіркою).
Часу на приготування такого рецепта йде мало, але в кінцевому результаті делікатес виходить соковитим і ніжним.
Для довідки! Куряче філе, приготоване таким способом, подається на стіл як гарячим, так і холодним. В якості гарнірів добре підходить картопля в будь-якому вигляді – варений, запечений, смажений, пюре. А також його сміливо можна використовувати в закусках і салатах.
Підготовка курячої грудки перед подачею в коптильню
Щоб після копчення готовий продукт вийшов ніжним, з приємним смаком і ароматом, його необхідно замаринувати або ж засолити. Для маринування м'яса використовують кілька способів.сухий метод
Його використовують в тому випадку, коли на приготування копченості не виходить виділити багато часу.Куряча туша ретельно промивається, обсушуємо паперовим рушником і натирається сіллю і перцем (при бажанні додаються спеції за смаком). Приготовлені шматки щільно загортаються в харчову плівку або фольгу і поміщаються в холодильник на 12-20 годин.
мокрий метод
Цей варіант займає більше часу, ніж сухий спосіб, але після нього делікатес виходить більш пряним.Щоб приготувати розсіл для копчення, необхідно підготувати охолоджену кип'ячену воду (3 л) і додати до неї оцет (2 ст. Л.), Сіль (80 г), горошини чорного перцю (4-5 шт.), Лавровий лист (2 3 шт.) і хмелі-сунелі (10 г).Промиті і підсушені м'ясні шматки укладаються в тару з готовим розсолом і вибудовуються в холодному місці. По закінченню двох діб необхідно дістати курку, просушити паперовою серветкою і підвісити на свіжому повітрі на 2 години, щоб зайва рідина скла.Існує безліч рецептів посол і маринадів для підготовки курячої грудки, тому розглянемо ще один популярний варіант засолу:
- У воду (100 мл) додати сіль (1 ст. Л.), Цукор (5 г), коріандр (5 г), базилік (5 г) і часник.
- Отриману суміш добре перемішати. А щоб грудка ретельно просочилася розсолом, в філе можна ввести маринад за допомогою шприца і тільки потім помістити шматки в саму рідину.
- Для насиченості аромату в тару додаємо пару лаврових листочків і чорний перець горошком.
- Закриваємо ємність і відправляємо в холодне місце на 48 годин, якщо маринад вводили за допомогою шприца, і на 5 днів, якщо грудку просто заливали розсолом.
- По закінченню часу філе вивішується для стікання зайвої рідини і тільки потім воно готове до обробки димом.
Важливо! Такий рецепт більше підходить для холодного копчення.Приготовлені будь-яким способом копчені курячі грудки в домашніх умовах будуть набагато смачніше і ароматні, ніж магазинні. Це пов'язано з тим, що тут самостійно вибирається м'ясний продукт і всі інші інгредієнти, а також в топку закладаються тільки хороші дрова, які додадуть копченості неймовірного аромату і смаку.
Куряча грудка холодного копчення
Копчення курячих грудок в коптильні холодного копчення відбувається набагато довше, ніж в коптильні гарячого копчення. Але заради отримання дійсно смачного делікатесу можна і почекати. Адже після обробки холодним димом м'ясні продукти все так само містять велику кількість корисних речовин, так як туша не береться термічній обробці.Цікаво знати! Рецепт курячої грудки холодного копчення може застосовуватися і для гарячого копчення. Погодьтеся, це дуже зручно, адже після того, як м'ясо замаринується, його можна поділити на дві частини і якщо є можливість, то приготувати в різних коптильнях (холодного чи гарячого типу).
Особливість коптильні холодного типу – довгий димар, через який на шматки потрапляє вже охолоджений дим. Саме тому процес копчення триває не менше 3-х днів.Щоб куряча грудка холодного копчення вийшла пряної і насиченою, слід не забувати підтримувати постійну температуру і час від часу перевертати шматки для рівномірного просочення димом.
Для отримання правильного диму краще вибирати наступне сировина:
- тріска бука або вільхи;
- тирса фруктових дерев (груша, абрикос, яблуня).
Цікаво! Для справжніх гурманів можна зробити суміш з декількох видів тріски фруктових дерев.По завершенню копчення готовий делікатес слід підвісити на свіжому повітрі і через 6 годин вже можна буде приготувати з копченої грудинки різні страви.
Важливо! Якщо порівняти копчення курячих грудок в коптильнях різного виду – холодної та гарячої, то після обробки холодним димом готовий продукт зберігається набагато довше.
Куряча грудка гарячого копчення
Для приготування курячої грудки гарячого копчення знадобляться тріски тільки фруктових дерев:Цікаво знати! Від вибору тріски або тирси теж залежить смак делікатесу. Тому намагайтеся вибирати свіжі дрова і дотримуватися всіх правил. В іншому випадку блюдо отримає гіркуватий присмак або взагалі підгорить.
Вибравши відповідний рецепт курячої грудки гарячого копчення, можна приступати до самого процесу копчення, який проходить наступним чином:
- До тирси додається цукор (5 г) і вже отриману суміш слід покласти на дно коптильної топки. Цукор додається для того, щоб куряча грудка гарячого копчення на фото виглядала карамельного кольору.
- На друзки ставиться підставка, на яку буде стікати жир і сік. В іншому випадку готовий продукт вийде з гіркуватим присмаком.
- На решітку укладаються шматки таким чином, щоб між ними зберігалося деяку відстань. Так дим зможе вільно виходити назовні.
- Коптильня закривається кришкою і встановлюється на багаття.
- Коли з'явиться дим, вогонь необхідно зробити менше і підтримувати його в такому режимі до повної готовності. Куряча грудка гарячого копчення в коптильні готується близько 1 години.
- По закінченню часу м'ясні туші підвішуються в прохолодному місці на 2-3 години.
- Після повного охолодження делікатес можна подавати на стіл.