Копчена грудка в домашніх умовах інгредієнти, холодний і гарячий методи копчення

Копчена грудка в домашніх умовах: рецепти приготування

Куряча грудка – дієтичне блюдо, але одноманітне її приготування швидко набридає. Тому для того, щоб здивувати своїх рідних і близьких новим блюдом, можна зробити висновок копченої грудинки в домашніх умовах. Як зробити делікатес дійсно смачним і що для цього знадобиться, про все тут.

Інгредієнти для копчення грудки в квартирі

Зазвичай люди відмовляють собі в такому делікатес, як копчене м'ясо, вважаючи, що він просякнутий речовинами на кшталт рідкого диму, шкідливими консервантами і канцерогенами. Але насправді існує корисний рецепт курячої грудки домашнього копчення, який в підсумку вийде дуже ароматним і смачним. Для нього необхідно:
  1. Змішати в тарі сіль, трохи соєвого соусу (2 ст. Л.), Бальзамічний оцет (3 ст. Л.), Сушений імбир (5 г), оливкова олія (70 мл) і чорний перець.
  2. Помістити в цю суміш куряче філе, попередньо розрізане на 2 частини, і залишити на пару годин. Час від часу перевертаємо його для рівномірного просочення. При бажанні м'ясний продукт можна поставити в холодне місце на ніч або навіть на 24 години.
  3. Дістаємо філе, даємо зайвої рідини стекти і насухо витираємо.
  4. Включаємо сильний вогонь на плиті і ставимо грітися сковороду, наливаємо оливкову олію і обсмажуємо шматки з двох сторін по кілька хвилин, щоб м'ясо не встигло прожаритися всередині.
  5. Приступаємо до приготування суміші для копчення – змішуємо рис (100 г), цукор (50 г), корицю (5 г) і суху заварку чорного чаю (1 ст. Л. З гіркою).

Часу на приготування такого рецепта йде мало, але в кінцевому результаті делікатес виходить соковитим і ніжним.

Для довідки! Куряче філе, приготоване таким способом, подається на стіл як гарячим, так і холодним. В якості гарнірів добре підходить картопля в будь-якому вигляді – варений, запечений, смажений, пюре. А також його сміливо можна використовувати в закусках і салатах.

Підготовка курячої грудки перед подачею в коптильню

Щоб після копчення готовий продукт вийшов ніжним, з приємним смаком і ароматом, його необхідно замаринувати або ж засолити. Для маринування м'яса використовують кілька способів.

сухий метод

Його використовують в тому випадку, коли на приготування копченості не виходить виділити багато часу.

Куряча туша ретельно промивається, обсушуємо паперовим рушником і натирається сіллю і перцем (при бажанні додаються спеції за смаком). Приготовлені шматки щільно загортаються в харчову плівку або фольгу і поміщаються в холодильник на 12-20 годин.

мокрий метод

Цей варіант займає більше часу, ніж сухий спосіб, але після нього делікатес виходить більш пряним.Щоб приготувати розсіл для копчення, необхідно підготувати охолоджену кип'ячену воду (3 л) і додати до неї оцет (2 ст. Л.), Сіль (80 г), горошини чорного перцю (4-5 шт.), Лавровий лист (2 3 шт.) і хмелі-сунелі (10 г).

Промиті і підсушені м'ясні шматки укладаються в тару з готовим розсолом і вибудовуються в холодному місці. По закінченню двох діб необхідно дістати курку, просушити паперовою серветкою і підвісити на свіжому повітрі на 2 години, щоб зайва рідина скла.Існує безліч рецептів посол і маринадів для підготовки курячої грудки, тому розглянемо ще один популярний варіант засолу:

  1. У воду (100 мл) додати сіль (1 ст. Л.), Цукор (5 г), коріандр (5 г), базилік (5 г) і часник.
  2. Отриману суміш добре перемішати. А щоб грудка ретельно просочилася розсолом, в філе можна ввести маринад за допомогою шприца і тільки потім помістити шматки в саму рідину.
  3. Для насиченості аромату в тару додаємо пару лаврових листочків і чорний перець горошком.
  4. Закриваємо ємність і відправляємо в холодне місце на 48 годин, якщо маринад вводили за допомогою шприца, і на 5 днів, якщо грудку просто заливали розсолом.
  5. По закінченню часу філе вивішується для стікання зайвої рідини і тільки потім воно готове до обробки димом.
Важливо! Такий рецепт більше підходить для холодного копчення.
Приготовлені будь-яким способом копчені курячі грудки в домашніх умовах будуть набагато смачніше і ароматні, ніж магазинні. Це пов'язано з тим, що тут самостійно вибирається м'ясний продукт і всі інші інгредієнти, а також в топку закладаються тільки хороші дрова, які додадуть копченості неймовірного аромату і смаку.

Куряча грудка холодного копчення

Копчення курячих грудок в коптильні холодного копчення відбувається набагато довше, ніж в коптильні гарячого копчення. Але заради отримання дійсно смачного делікатесу можна і почекати. Адже після обробки холодним димом м'ясні продукти все так само містять велику кількість корисних речовин, так як туша не береться термічній обробці.
Цікаво знати! Рецепт курячої грудки холодного копчення може застосовуватися і для гарячого копчення. Погодьтеся, це дуже зручно, адже після того, як м'ясо замаринується, його можна поділити на дві частини і якщо є можливість, то приготувати в різних коптильнях (холодного чи гарячого типу).

Особливість коптильні холодного типу – довгий димар, через який на шматки потрапляє вже охолоджений дим. Саме тому процес копчення триває не менше 3-х днів.Щоб куряча грудка холодного копчення вийшла пряної і насиченою, слід не забувати підтримувати постійну температуру і час від часу перевертати шматки для рівномірного просочення димом.

Для отримання правильного диму краще вибирати наступне сировина:

  • тріска бука або вільхи;
  • тирса фруктових дерев (груша, абрикос, яблуня).
Цікаво! Для справжніх гурманів можна зробити суміш з декількох видів тріски фруктових дерев.
По завершенню копчення готовий делікатес слід підвісити на свіжому повітрі і через 6 годин вже можна буде приготувати з копченої грудинки різні страви.
Важливо! Якщо порівняти копчення курячих грудок в коптильнях різного виду – холодної та гарячої, то після обробки холодним димом готовий продукт зберігається набагато довше.

Куряча грудка гарячого копчення

Для приготування курячої грудки гарячого копчення знадобляться тріски тільки фруктових дерев:
Цікаво знати! Від вибору тріски або тирси теж залежить смак делікатесу. Тому намагайтеся вибирати свіжі дрова і дотримуватися всіх правил. В іншому випадку блюдо отримає гіркуватий присмак або взагалі підгорить.

Вибравши відповідний рецепт курячої грудки гарячого копчення, можна приступати до самого процесу копчення, який проходить наступним чином:

  1. До тирси додається цукор (5 г) і вже отриману суміш слід покласти на дно коптильної топки. Цукор додається для того, щоб куряча грудка гарячого копчення на фото виглядала карамельного кольору.
  2. На друзки ставиться підставка, на яку буде стікати жир і сік. В іншому випадку готовий продукт вийде з гіркуватим присмаком.
  3. На решітку укладаються шматки таким чином, щоб між ними зберігалося деяку відстань. Так дим зможе вільно виходити назовні.
  4. Коптильня закривається кришкою і встановлюється на багаття.
  5. Коли з'явиться дим, вогонь необхідно зробити менше і підтримувати його в такому режимі до повної готовності. Куряча грудка гарячого копчення в коптильні готується близько 1 години.
  6. По закінченню часу м'ясні туші підвішуються в прохолодному місці на 2-3 години.
  7. Після повного охолодження делікатес можна подавати на стіл.
Для тих, хто сидить на дієті, завжди можна включити в свій раціон копчену курячу грудку, калорійність якої становить 184 ккал на 100 г. А що стосується корисності продукту, то, не дивлячись на обробку димом, корисні речовини залишаються.