Самогонні апарати з сухопарнику для чого він потрібен, огляд кращих моделей

Щоб очистити спирт від флегми – сухопарник і немає проблем

Сьогодні самогоноваріння є поширеним видом виробництва домашнього алкоголю для своїх потреб, для деяких споживачів це стало хобі – приготувати міцний, а іноді і ароматизований напій з браги досить непросто, для цього обов'язково треба встановити сухопарник в самогонному апараті.Це пристрій не є обов'язковою деталлю будь-якого пристрою для домашнього самогоноваріння, але його застосування робить самогон чистіше, т. К. Відфільтровує практично всі сивушні масла і шкідливі для людини домішки. Всі нюанси використання цього удосконалення ви дізнаєтеся, прочитавши нашу статтю.

Чи потрібен сухопарник

Кожен пристрій для самогоноваріння складається з дуже важливих деталей, без яких його нормальна робота неможлива, сухопарник не входить в їх число, тому початківці винокури задаються питанням, для чого потрібен сухопарник в самогонному апараті і чи можна обійтися без нього.
Досвідчені самогонники знають, що ця невелика деталь працює як фільтр для небажаних фракцій, значно підвищуючи рівень очищення кінцевого продукту, а також його смакові якості. Принцип дії сухопарнику нескладний, він заснований на відомих усім фізичних явищах і властивості інгредієнтів браги.

Принцип роботи

Сивушні масла, які становлять близько 10% будь-браги, при перегонці негативно впливають на самогон і можуть стати причиною отруєння, тому багато хто робить подвійну перегонку. Сухопарник був розроблений для полегшення самогоноваріння: його основне призначення – забезпечити фільтрацію парів, що виходять з перегінного куба.Розташований він між баком і змійовиком або холодильником, існують закриті і розбірні вироби. Працює пристрій досить просто: всередині корпусу відбувається концентрація пари, що виходить і його подальше закипання, температура відповідає кипіння спирту, тому його пари випаровуються через трубопровід далі, а сивушні масла випадають в конденсат.Схема дії не відрізняється труднощами – її можна знайти в інтернеті, щоб наочно усвідомити роботу цього пристрою. Ефективність сухопарнику можна порівняти з повторною перегонкою, тому він економить час і сили користувача, а також і енергоресурси, які були б витрачені при другій дистиляції.Після закінчень перегонки каламутна рідина з різким запахом залишається в сухопарнику, в його нижній частині, видалити її можна через спеціальний отвір з краником, якщо виріб нерозбірне. У скляних пристроях вона накопичується на дні з розрахунку 150 мл на 3 л готового продукту, при цьому обсяг банки не суттєвий. Пити таке зілля можна, тому що концентрація сивухи може привести до летального результату.

конструкція

Сухопарник був сконструйований для збільшення продуктивності парових двигунів, і вперше його встановлювали на паровозах, щоб відокремлювати пар від великих крапель і таким чином підвищувати ККД. На питання, як влаштований сухопарник, відповідь проста: це герметична ємність з вхідним і випускним патрубком, без будь-яких доповнень всередині.На деяких моделях його роль відіграють звичайні скляні банки з герметичною кришкою, основне завдання при цьому – система повинна бути герметичною, інакше ефективності не буде. У колонах встановлюють дефлегматор – по суті, це аналогічний пристрій, тільки з термометром.

переваги використання

Деякі любителі домашніх міцних напоїв сумніваються в доцільності використання сухопарнику, стверджуючи, що і без нього можна отримати хороший самогон. Саме для таких невіруючих в прогрес і ефективність нових розробок ми наводимо ці дані:
  1. Відбувається очищення спиртовмісних парів на фізичному рівні, без додавання хімічно активних речовин, що впливають на смак.
  2. Набагато ефективніше способів очищення із застосуванням харчової соди, активованого вугілля або кристалів марганцівки.
  3. Додаткове очищення за допомогою хімії вже не потрібно.
  4. Час на приготування напою скорочується.
  5. Брага і пари не змішуються, самогон виходить більш міцним і безпечним для вживання, відстоювати його не треба.
  6. Смак виходить більш насиченим, відсутні сторонні неприємні запахи і смакові відчуття.
  7. Виріб універсальне і легко вбудовується в основну конструкцію.
  8. Якщо пристрій розбірні, то можна ароматизувати кінцевий продукт цедрою цитрусових або додаванням сушених фруктів.
Установка сухопарнику не спричинить для користувача великих фінансових витрат, а користь від його установки величезна. Пристрій служить реальною перепоною на шляху шкідливих домішок, а очистити його від фракцій досить просто, поломки ж під час використання практично не зустрічаються. Іноді разом з сухопарнику застосовуються барботери, але доцільність їх установки вирішує кожен користувач самостійно.

На що впливає кількість сухопарнику

Діяльність сухопарнику імітує вторинну перегонку, при цьому відбувається суттєва економія не тільки сил і часу споживача, але і витрати енергії і води. Робота апарату з двома аналогічними пристроями дозволяє:
  • отримати більш високий і якісний результат;
  • набагато підвищити міцність самогону;
  • ароматизувати продукт на свій розсуд;
  • виключити переповнювання одного з пристроїв.
Такі апарати купують любителі благородних напоїв: віскі, бренді або ракія і чача. Отримані таким способом напої зберігають смакові якості вихідної сировини. Справжнього цінителя міцного домашнього напою не збентежить той факт, що вартість такого апарату буде вище стандартної моделі.Деякі виробники випускають вироби з трьома і більше аналогічними пристроями, але це вже на любителя – до традиційних самогонним апаратів вони вже не мають ніякого відношення. Кількість сухопарнику не є показником якості, велике значення відіграє їх розташування по відношенню один до одного, а також до основної ємності для перегонки і холодильній установці.

Як обрати

Фахівці радять купувати самогонний апарат з сухопарнику, т. К. Це позбавить вас від необхідності повторної перегонки, самогон виходить більш міцним, до того ж його можна ароматизувати, а не наполягати довгий час.При покупці треба з'ясувати такі аспекти розташування додаткового пристрою:
  1. Найчастіше його циліндр розташовується вертикально, але спостерігається невелике зміщення від осі бака. Зустрічається і горизонтальне положення, але значно рідше. У деяких конструкціях він виконаний у вигляді труби великого діаметру, яка запобігає потраплянню бризок браги при кипінні в спиртовмісні пари.
  2. конструкція:
    • розбірний варіант – його легко мити, завантажувати всередину компоненти для ароматизації безпосередньо в процесі перегонки;
    • цілісний сухопарник відрізняється високою герметичністю, але його важко промивати.
  3. Кран для зливу: якщо він присутній, то можна зливати конденсат під час перегонки – в автоматичних апаратах за цим стежить спеціальний датчик; при відсутності можливості видалення конденсату присутній невеликий ризик появи в парах дрібних вкраплень, але тільки на великій швидкості перегонки.
  4. Два види – сталевий, розбірний чи ні; у вигляді скляної ємності, яка дозволяє візуально спостерігати процес очищення. Недолік – скло може розбитися при митті, якщо його впустити, треба бути гранично обережним.
  5. Кількість. Класика жанру – це один або два сухопарнику, а фахівці стверджують, що три працюють так само, як і два, рівномірно розподіляючи обов'язки з очищення.
    Ідеальний захист від попадання бризок легко забезпечує один екземпляр, а триступеневий варіант не так вже й потрібний з огляду на незначну різницю температур всередині і зовні пристрої. Оптимальним варіантом вважається розбірний сухопарник, обладнаний зливом, а прозорий він чи ні – на процес це не впливає.

Рейтинг самогонних апаратів з сухопарнику

Добровар Катюша люкс з сухопарнику 17

  • Матеріал корпусу: сталь AISI 304
  • Тип: дистилятор + колона ректифікації
  • Продуктивність: до 3,0 л / год
  • Обсяг перегінного куба: 17 л
  • Товщина: стінок – 1,5 мм, дна – 2,0 мм
  • Габарити: 280х280х360 мм
  • Маса: 11 кг
  • Фортеця продукту: до 96%
  • Гарантія: 5 років