Скільки зберігається вінегрет в холодильнику з маслом і без масла

Скільки можна зберігати вінегрет в холодильнику?

У Франції кухаря називають вінегрет НЕ салатом, а соусом на основі рослинної олії і оцту. В незалежності від того, салат це або соус, вінегрет вважається найпопулярнішим і найпоширенішим блюдом в усьому світі, і на це є кілька причин. По-перше, до складу страви входять не дорогі і доступні інгредієнти. По-друге, з його приготуванням впорається навіть початківець кулінар. По-третє, вінегрет можна зустріти в меню будь-якого ресторану, так як цей салат припаде до смаку м'ясоїдам, вегетаріанцям, людям на дієті, і хто виконує пост. А ось скільки зберігається вінегрет в холодильнику, на якій полиці і в якому посуді, знають не всі.

Скільки зберігається вінегрет?

У класичний рецепт вінегрету входить відварений буряк, картопля, морква, кислі або солоні огірки, квашена капуста, рослинна олія з невеликою кількістю 3-6% оцту. Це постійний склад. Але є спосіб зробити вінегрет фірмовим блюдом, наприклад, додати в нього консервовану квасолю, зелений горошок, маслини, відварене м'ясо і зелень, одним словом, хто, що більше любить.

Важливо пам'ятати, що навіть ці прості продукти в готовому вигляді можуть призвести до харчового отруєння. Щоб цього не сталося, потрібно дотримуватися правил зберігання вінегрету в заправленому і не заправленому вигляді.

Так скільки ж часу вінегрет можна вважати їстівним? Термін придатності готового блюда – від 2 годин до 2 діб з моменту приготування салату. Часовий проміжок безпосередньо залежить від таких факторів, як:

  • Температура і місце зберігання.Температурний режим і місце зберігання – це найголовніші чинники, що впливають на термін життя салату. У холодильнику при температурі +2 … -4 ° С і правильному зберіганні вінегрет можна зберігати до 2 діб. У літній період при кімнатній температурі салат можна зберігати не більше 3 годин, взимку – 5 годин. А ось заправлений салат зі святкового столу не підлягає зберіганню навіть в холодильнику.
  • Світловий режим і рівень вологості. Термін життя вінегрету скоротиться швидше, якщо на салат потрапляють прямі сонячні промені. А в приміщенні з високою вологістю процес бродіння прискорюється в рази.
  • Склад інгредієнтів. Склад вінегрету безпосередньо впливає на термін придатності. Наприклад, солоні огірки, консервований горошок, квашена капуста або м'ясні продукти значно скорочують термін придатності.
  • Заправка салату. Заправляти салат рекомендується безпосередньо перед подачею. Вінегрет, заправлений олією, зберігається не більше доби. Надмірна кількість заправки негативно позначиться на смакову якості салату. В якості заправки краще використовувати нерафінована олія. По-перше, в нерафінованій олії містяться фосфоліпіди, яким притаманне консервуючі властивості, а це значить, що блюдо довше буде залишатися свіжим. По-друге, масло корисне, смачне і ароматне. Незважаючи на те, що масло корисне, потрібно знати міру.

Господиням на замітку: Вінегрет, як і будь-який інший салат, рекомендується солити і заправляти рослинною олією перед подачею.

Несолоний салат буде зберігатися в холодильнику довше, ніж доведений до смаку сіллю, спеціями і заправкою. У класичному рецепті заправка – рослинне масло з невеликою кількістю 3-6% оцтом.

Набагато корисніше оцет замінити на свіжовичавлений лимонний сік. А для тих, хто любить експериментувати в кулінарії, в заправку можна додати французьку гірчицю, подрібнений часник, суміш перців або кунжутне насіння.

Зберігання вінегрету в холодильнику

Єдино правильний спосіб зберігання вінегрету – це в холодильнику, максимально наближено до морозильній камері. Тільки там загальмовується процес бродіння продуктів.

Вінегрет в готовому вигляді, але не заправлений рослинним маслом і без солоних інгредієнтів (квашена капуста, солоні огірки, оливки, маслини, консервований горошок) дозволено зберігати в холодильнику при температурі +2 … -4 ° С не більше 2 діб.

Салат, де змішані всі інгредієнти, в тому числі солоні огірки і кисла капуста, можна тримати в холодильнику 10-12 годин при температурі + 2 … -4 ° С.

Пікантний вінегрет з м'ясними продуктами буде свіжим не більше 12 годин при температурі не вище + 4 ° С.

Відварені овочі для салату в неочищеному вигляді зберігаються в холодильнику 7 діб.

Господиням на замітку: В ідеалі кислі огірки, квашена капуста, консервований горошок або квасоля додаються в останню чергу, перед подачею на стіл. До цього моменту огірочки, квашена капуста повинні знаходитися в розсолі, горох і квасоля – в закритій банці, а не обвітрюється на повітрі.

Зберігання вінегрету в морозилці

Морозильна камера не найкраще місце для зберігання вінегрету, так як під час розморожування продукти стають не просто не смачні і водянисті, а й втрачають всі корисні властивості.

Господиням на замітку: Можна заморожувати овочі в сирому вигляді, вже нарізані або натерті. Правильно робити так. Очищені овочі підсушують при кімнатній температурі, нарізаються в формі кубиків, розмір – за бажанням.

Нарізані напівфабрикати, кожен вид окремо, насипаються в спеціальні пакети. Порції повинні бути невеликими, а пакети – герметично закритими. Заморожені напівфабрикати, за нормами СанПіН, також мають рекомендований термін придатності – не більше місяця. Щоб не забути дату заморозки овочів і термін, до якого потрібно використовувати напівфабрикат, зробіть маркування на пакеті.

Надалі овочеві напівфабрикати не розморожувати, а піддають тепловій обробці, для вінегрету – це варіння. Не варто забувати, при заморожуванні овочів велика частина корисних речовин руйнується, отже, салат буде не таким вітамінним.

У чому зберігати вінегрет

При зберіганні вінегрету в холодильнику важливо не тільки дотриматися температурний режим, але і правильно підібрати ємності.

Не секрет, що смакові якості продуктів можуть змінитися, причому не в кращу сторону, через посуду. В ідеалі, вінегрет зберігається в скляній, фарфоровій, глиняної і керамічному посуді, з щільно закривається кришкою.

Пластикові судки підійдуть тільки для короткочасного зберігання. Емальований і металеву тару можна використовувати, в ній процес окислення прискорюється, а в овочах відчутний смак металу. Величина посуду також впливає на термін свіжості. Чим глибше тара для гранування, тим довше страва буде залишатися свіжим і презентабельним.

Господиням на замітку: Якщо ємність для зберігання вінегрету не закривається кришкою, її можна запечатати харчовою плівкою. Харчова плівка щільно прилягає до поверхні і не пропускає повітря, а значить, ваш салат довше буде зберігатися в холодильнику, а інгредієнти не обвітрилася і не втратять свій презентабельний зовнішній вигляд.

Ознаки зіпсованого вінегрету

Кухарі невпинно нагадують господаркам, що вінегрет – швидко псується блюдо і подається до столу свіжоприготований. А якщо вивчити норми СанПіН, термін придатності салату становить від 2 до 3 годин при кімнатній температурі.

Отже, зіпсоване блюдо можна розпізнати по 3 основними ознаками:

  • Непридатний в їжу вінегрет володіє затхлим, неприємним, кислим запахом.
  • В'язка консистенція інгредієнтів в салаті. Продукти в страві злипаються один з одним.
  • У салаті з'являється рідина, не потрібно плутати з рослинним маслом. Якщо є хоч найменший сумнів у свіжості салату, не варто його є, так як зіпсовані продукти здатні привести не тільки до розладу шлунка, але і до отруєння.

Вінегрет – дуже смачне і ситне блюдо, але найкраще його готувати в тій кількості, скільки домочадців збереться за трапезою.Будь-салат в готовому вигляді довго не зберігається, і, навіть якщо не закінчився термін придатності, смакові якості і зовнішній вигляд страви будуть погіршуватися з кожною годиною.