Вибираємо посуд для склокерамічних плит враховуємо особливості, щоб плита прослужила довше

Посуд для склокерамічних плит: особливості вибору

Коли ви викинули свою стару газову або електричну плиту і поставили на її місце сучасну стеклокерамическую, пам'ятайте, що тепер вам буде потрібно спеціальний посуд для склокерамічних плит, оскільки старі чавунні сковорідки і металеві каструлі не будуть сумісними з новою плитою.

Причини несумісності старого посуду зі склокерамічною плитою

  1. нерівності на старих сковорідках і каструлях, які утворилися внаслідок язиків полум'я від газової плити, здатні зіпсувати склокерамічне покриття нової плити;
  2. якщо ви віддасте перевагу термоустойчивим моделям зі скла, то нагрівання їжі буде дуже довгим і незручним процесом;
  3. алюмінієве або мідне дно здатне забруднити поверхню склокераміки, причому пляма згодом вивести не завжди буває можливим.

Поради щодо вибору підходящої посуду

Однак далеко не весь посуд, яка продається в магазинах і обнародувано як моделі для склокерамічних плит, може реально підійти до них і служити довго. До вибору сковорідок для склокераміки слід підійти дуже ретельно.Пропонуємо вашій увазі корисні поради на тему того, якою має бути посуд для склокерамічних плит, щоб приготування їжі приносило вам задоволення:

  1. найважливіше, на що слід звертати увагу перш за все при покупці каструль або сковорідок під стеклокерамическую плиту, – це їх дно. Дно має бути ідеально рівним і плоским. Така бездоганна форма дозволить найкраще забезпечити передачу тепла від плити до посуду. А ось якщо на дні будуть навіть невеликі вм'ятини або бугорочки, то тепло вже не буде передаватися так добре. Цей баланс по теплопередачі може порушувати навіть один невеликий горбок або заводський брак. Крім того, через таких вм'ятин плита їх склокераміки буде регулярно перегріватися, що, в свою чергу, може привести до значного скорочення терміну її служби;
  2. колір дна повинен мати темний матовий відтінок, це теж впливає на процес теплопередачі від посуду до плити;
  3. слід звертати увагу і на товщину дна. Чим дно товщі – тим краще якість моделі, крім того, воно не буде деформуватися під впливом сильного теплового напруги;
  4. бажано, щоб дно було зроблено з різних матеріалів і при цьому було багатошаровим (від трьох до п'яти шарів). Це дно має відмінну теплорозподільну функцію. Для прикладу, це досягається за рахунок наявності між двома шарами нержавіючої сталі одного шару алюмінію або ж грамотного чергування нержавійки і алюмінію в пятислойной варіанті. Таке поєднання має максимальний ефект, оскільки нержавіюча сталь робить посуд міцнішою, а алюміній дозволяє ефективно розподілити тепло;
  5. деякі моделі склокерамічних плит оснащені варильні панелями з індукційними конфорками. Якщо ви придбали собі саме таку стеклокерамическую модель, то коли будете вибирати посуд під неї, не забудьте і про магніті. Справа в тому що плита з індукційної конфоркою здатна поєднуватися тільки з матеріалами, виконаними з феромагніти. Як перевірити, чи підходить вибрана вами каструля під таку плиту? Дістаньте магніт і піднесіть його до посуду. Якщо він до неї прилип – то такий посуд можете брати. Якщо немає – то ризикуєте тільки погіршити собі процес приготування їжі. Пам'ятайте, що для склокерамічною плити з індукційної конфоркою категорично не підійдуть моделі зі скла, міді, алюмінію або латуні. До інших варіантів – частково, з огляду на здатності дна з того ж алюмінію утримувати тепло.

Матеріали для виготовлення посуду

Звичайно ж, вибір прийнятних варіантів для склокерамічною плити залежить не тільки від того, яке в ній дно, хоча воно відіграє важливу при цьому роль. Дуже важливе значення має і матеріал, з якого каструлі виготовлені, адже в залежності від джерела тепла, матеріал буде різним. так, найбільш ідеальною для склокерамічною плити є посуд з нержавіючої сталі.При цьому, навіть якщо виробник заявляє про такий матеріал, все одно слід звертати увагу і на маркування товару. Кращий варіант – це 18/10, де перша цифра означає кількість в складі хрому в процентному співвідношенні, а друга – нікелю відповідно. Чому саме ці два елементи? Тому що хром забезпечує твердість і стійкість нержавіючої сталі, а нікель здатний надавати їй білий колір, а також робить її більш довговічною.

Як вже говорилося раніше, тепло в каструлі повинно розподіляти максимально швидко і рівномірно, а найкраще це досягається за рахунок потовщеної багатошарового дна. Для прикладу візьмемо молоко. Якщо ви побажаєте його закип'ятити в тонкій посуді з алюмінію, воно швидко пригорить, а вам дістанеться проблема у вигляді турботи про важкому відмиванні каструлі від залишків молока. А якщо ви зробите це в посуді з нержавіючої сталі, оснащеної до того ж широким дном, то подібних проблем не буде, та й саму посуд мити не доведеться довго і нудно.Деякі особливості будови посуду для склокерамічних плит. Також деякі виробники посуду для склокерамічною плити рекомендують звертати увагу на деяку увігнутість на дні каструлі або сковороди. Як відомо, якщо тіло нагріти, йому властиво при цьому розширюватися. Тому злегка увігнута поверхня дна при нагріванні стане ідеально рівною і буде якомога міцніше прилягати до варильної панелі склокерамічною плити.Так, згідно з існуючими стандартами, така увігнутість цілком допустима і в холодному стані тіла не повинна перевищувати 0,6 відсотка від діаметра дна. Крім того, щоб уникнути появи подряпин на поверхні посуду, її дно необхідно обробляти спеціальним засобом, які продаються в точках продажу посуду для склокераміки як аксесуар.Взагалі, спеціальний посуд для плит зі склокераміки дуже добре продумана і являє собою величезну кількість різноманітних технічних рішень в рамках однієї моделі. Так, наприклад, рукоятка на кришці каструлі надійно ізольована від нагрівання. На відміну від кришки на звичайній каструлі, для рогачі цієї кришки вам прихватка буде не потрібна, тому що ви не обпалитеся, взявшись за рукоятку голими руками.Інша цікава інноваційна деталь – це наявність на деяких моделях невеликого термометра, вбудованого в рукоятку. Завдяки йому, ви будете знати, яка температура під кришкою, і у вас не буде необхідності перевіряти, коли саме кидати в каструлю або сковорідку продукти, а також постійно відкривати кришку і перевіряти температуру рукою, що теж не завжди безпечно.Також деякі моделі відрізняються термоізоляційними кришками, здатними зберігати температуру понад 260 градусів, які виготовляють із загартованого скла. Навіть існує цікава деталь: щоб уникнути втрати вологи під час варіння і погіршення смаку готового продукту обідки між кришкою і каструлею утворюють водяне кільце, яке вказує на те, що блюдо пора вимкнути або додати ще води.

Короткі поради щодо купівлі та використання посуду

  1. насамперед, вибирайте посуд, яка по діаметру цілком збігається з розміром вашої конфорки. Якщо посуд більше за діаметром, то вона буде нагріватися довше, а якщо менше – то плита може перегрітися і зламатися;
  2. завжди стежте, щоб посуд для склокераміки була чистою, інакше страва може пригоріти, а конфорка прийти в непридатність;
  3. для склокерамічною плити використовуйте тільки спеціальний посуд, в іншому випадку термін роботи плити значно скоротиться;
  4. ретельно вибирайте посуд для склокераміки, звертайте увагу не на рекламу, а на маркування, не плутайте її з посудом для електричних плит, вони можуть бути абсолютно різні;
  5. емальований посуд на стеклокерамике можна використовувати, але ні в якому разі не залишайте її порожній на вогні, це призведе до значних пошкоджень поверхні плити;
  6. не можна ставити на плиту мокру посуд;
  7. не допускайте, щоб окріп або інша рідина при закипанні виливалися на поверхню плити.
Якщо ви будете дотримуватися цих рекомендацій, то ваша плита прослужить вам максимально довго.